Bewerken

Synchroonzwemmen


Geschiedenis
Synchroonzwemmen ontstond ongeveer in 1890. Mensen deden in het water oefeningen om te laten zien hoe lenig ze waren. Dit werd 'trick'zwemmen genoemd. Er was nog geen muziek bij. Later ging men de zwemfiguren en bewegingen op muziek maken. Het werd toen figuurzwemmen genoemd. Op de wereldtentoonstelling van 1934 was de eerste echte uitvoering voor een groot publiek. Vanaf 1984 is synchroonzwemmen ook te zien op de Olympische Spelen.
Spelregels
Synchroon betekent gelijk. Je probeert gelijk met de muziek en met elkaar dezelfde figuren en bewegingen te maken. Je doet een wedstrijd alleen, met zijn tweeën of in een groep van acht of tien. Synchroonzwemmen is een jurysport. De jury bepaalt wie er wint. De jury kijkt bijvoorbeeld of de oefeningen goed bij de muziek passen en of iedereen van een team mooi tegelijk beweegt.

Materiaal
Synchroonzwemmers doen een neusklem op hun neus. Door de klem komt er geen water in de neus. Dankzij speciale onderwaterluidsprekers kunnen de zwemmers de muziek ook onder water horen. Bij uitvoeringen of wedstrijden is het belangrijk om er mooi uit te zien. De zwemsters dragen dan mooie badpakken, make-up en vaak iets moois in hun haren.

Training
Tijdens een training oefen je allerlei figuren in het water. De bedoeling is dat je die figuren zo mooi mogelijk kunt uitvoeren. Om de figuren beter te kunnen doen, doe je in een training ook oefeningen om sterker en leniger te worden. Ook leer je drijven, eggbeaten (een soort watertrappen) en heel goed zwemmen in verschillende slagen. Dit is heel belangrijk omdat tijdens de wedstrijden iedereen van een team de slag op precies dezelfde wijze moet uitvoeren. Met speciale ademhalingsoefeningen leer je hoe je steeds langer onder water kunt blijven.

Toppers
Synchroonzwemmen op topsportniveau is in Nederland volop in ontwikkeling. In 2009 heeft er voor het eerst een team deel genomen aan de WK, daarvoor hebben alleen duetten deel genomen. En hoewel de wereldtop wordt gedomineerd door landen als Rusland, China en Spanje heeft Nederland inmiddels mooie prestaties neergezet.
Momenteel is Nederland bezig om zich voor het onderdeel Duet te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Londen met het Nationaal duet, dat bestaat uit Elisabeth Sneeuw en Nicolien Wellen.
Aanstormend talent en topzwemsters kunnen zich selecteren voor een KNZB selectie: Jong Oranje II, Jong Oranje en de Nationale Selectie. Alle selecties hebben gezamenlijke trainingen in de gemeente Haarlemmermeer.
In aanloop naar een KNZB selectie kunnen jeugdige synchroonzwemsters zich selecteren voor één van de Opleidingscentra.
Nederland beschikt over drie Opleidingscentra synchroonzwemmen, een in Haarlemmermeer, een in Eindhoven en een in Raalte. De KNZB ziet de opleidingscentra met name als een initiatief waar jonge aankomende talentjes een vorm van begeleiding krijgen, die ze helpt de weg naar een beter en meer op hun ambities gericht programma te realiseren. 

En verder…
Voor je aan wedstrijden mee kunt doen, moet je verschillende diploma's halen. De diploma's heten: basis-, zeilboot-, balletbeen-, spagaat- en barracudadiploma. Voor elk diploma leer je meer drijffiguren, zwemslagen en figuren. Ook het zwemmen op de muziek en de lenigheid wordt getest. Voor gevorderden zijn er wedstrijddiploma's. Je kunt deze diploma's halen bij zogenaamde techniekwedstrijden.
Synchroonzwemmen is heel goed voor je lichaamshouding. Het is belangrijk dat je goed en gestrekt in het water ligt. Het oefenen van deze houding is bijvoorbeeld goed voor kinderen met rugproblemen. Het trainen van de ademhaling is goed voor kinderen met astma.
Er worden ook vaak demonstraties gegeven. Je krijgt dan geen punten van een jury, maar wel veel applaus van het publiek.